Spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć pewne zagrożenia dla zdrowia. W szczególności Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że duża część populacji spożywa dwa razy więcej soli niż jest to zalecane, co może być szkodliwe dla organizmu. Eksperci podkreślają, że nadużywanie soli może z czasem spowodować problemy z nadciśnieniem, a także zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru. Zmniejszenie spożycia soli w całej populacji i dostosowanie się do zalecanego spożycia mogłoby zapobiec 2,5 mln zgonom na całym świecie.
Jaką ilość soli można spożywać każdego dnia?
Czy wiesz, ile soli można spożyć w ciągu dnia? W przypadku osób dorosłych zaleca się spożywanie mniej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada nieco mniej niż jednej łyżeczce. Taka ilość soli odpowiada 2 gramom sodu dziennie, co stanowi maksymalną ilość, jaką można spożyć. W przypadku dzieci w wieku od 2 do 15 lat eksperci zalecają, że im mniej, tym lepiej. Przypominają również, że cała sól spożywana przez dzieci powinna być jodowana, tzn. wzbogacona o jod, który jest niezbędny dla zdrowego rozwoju mózgu u płodów i małych dzieci, a także dla optymalizacji funkcji umysłowych. Przestrzeganie tych wytycznych pomogłoby w walce z niebezpieczeństwem związanym z solą, a tym samym w obniżeniu ciśnienia krwi i ryzyka chorób układu krążenia, udaru mózgu i zawału serca.
Produkty spożywcze zastępujące sól w posiłkach
Zastąpienie soli podczas posiłków nie jest czasem łatwym zadaniem, ponieważ nadaje ona potrawom wyśmienity smak, któremu często nie sposób się oprzeć. Biorąc jednak pod uwagę, jak szkodliwy może być nadmiar soli, a co za tym idzie – nadmiar sodu, w naszych rękach leży nauczenie się kontrolowania tego zjawiska poprzez stosowanie jak najmniejszej ilości soli w każdym posiłku.
W tym celu dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie soli innymi przyprawami, które dodadzą smaku i sprawią, że jedzenie będzie bardziej apetyczne. Niektóre z nich są następujące:
- Używaj kostek rosołowych o niskiej zawartości soli lub zrób własny wywar, na przykład z selera, marchwi, szparagów lub buraków.
- Mielonym czarnym pieprzem można przyprawiać makaron, jajecznicę, pizzę, ryby, zupy i inne potrawy.
- Dodawaj różnego rodzaju przyprawy do potraw takich jak makaron, warzywa i mięso. Istnieją przyprawy, które mają bardzo korzystne właściwości dla zdrowia, takie jak imbir, czosnek, kurkuma, curry czy chili.
- Wybieraj zdrowe winegrety, takie jak sos musztardowy, sok z cytryny lub ocet.
- Uprawiaj zioła lub kupuj je na targu i dodawaj do potraw, np. bazylię, pietruszkę, kolendrę, majeranek, tymianek, rozmaryn, koperek lub seler.
- W przypadku produktów naturalnie bogatych w sól, jak to ma miejsce w przypadku niektórych warzyw używanych do przygotowania bulionu, zaleca się, aby nie nadużywać soli.
Więcej porad na temat zdrowego trybu życia oferuje portal podlupa.pl. Wszystko to jest dostępne w zakładce „Zdrowie”